Uzucapiunea

Este denumita si prescriptia achizitiva, este un mod de dobandire a proprietatii sau a altor drepturi reale cu privire la un lucru, prin posedarea neintrerupta a acestui lucru in tot timpul fixat de lege.

Uzucapiunea extratabulara

Dreptul de proprietate asupra unui imobil si dezmembramintele sale pot fi inscrise in cartea funciara in temeiul uzucapiunii in folosul celui care l-a posedat timp de 10 ani daca:

  1. a)     proprietarul inscris in cartea funciara a decedat;
  2. b)     a fost inscrisa in cartea funciara declaratia de renuntare la proprietate;
  3. c)     imobilul nu era inscris in nicio carte funciara.

Ca efect, uzucapantul poate dobandi dreptul numai daca si-a inregistrat cererea de inscriere in Cartea Funciara inainte ca o terta persoana sa isi fi inregistrat propria cerere de inscriere a dreptului in folosul sau, pe baza unei cauze legitime, in cursul sau chiar dupa implinirea termenului de uzucapiune.

 

Uzucapiunea tabulara

Aceasta forma de dobandire a proprietatii unui imobil are urmatoarele conditii de aplicare:

  • inscrierea in Cartea Funciara fara cauza legitima, dar cu buna-credinta;
  • posesie utila exercitata timp de 5 ani de la inscrierea in Cartea Funciara.

Ca efect al acestei uzucapiuni tabulare, dreptul de proprietate al uzucapantului este inscris in Cartea Funciara si nu mai poate fi contestat. Este suficient ca buna credinta sa existe in momentul inregistrarii cererii de inscriere si in momentul intrarii in posesie.

Efectul principal al uzucapiunii este acela ca posesorul devine titular al dreptului de proprietate sau, dupa caz, al altui drept real asupra bunului posedat in tot timpul cerut de lege. Acest efect se produce retroactiv, in sensul ca posesorul va fi considerat proprietar din prima zi a posesiei sale si nu de la momentul implinirii termenului.

Termenul uzucapiunii se calculeaza pe zile si nu pe ore. Ziua in care incepe prescriptia nu se ia in calcul. Prescriptia se considera implinita la implinirea ultimei zile a termenului.

Pentru realizarea uzucapiunii este necesar ca prescriptia achizitiva sa nu fie intrerupta. Intreruperea prescriptiei achizitive inlatura toate consecintele pe care le produsese posesia lucrului pana in acel moment, considerandu-se ca posesorul nu a posedat niciodata.

 

Nota: Pentru a demara un demers juridic in domeniul Uzucapiunea, ne puteti contacta la: Cabinet  Avocatura Lexplus. Telefon (+ 4)0745.095.893Formular online sau Email  

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *