Dizolvarea a fost considerata modalitatea juridica de incetare a existentei unei societati comerciale. Mai aproape de realitate este definirea dizolvarii ca fiind un fapt care determina incetarea vietii societatii, ca organism activ ce urmareste realizarea de beneficii din exercitarea unei activitati comerciale.

Cea mai exacta caracterizare este aceea care considera dizolvarea ca un moment care pune capat activitatii comerciale normale, asa cum aceasta a fost determinata de actul constitutiv si marcheaza trecerea in faza lichidarii.

Prin dizolvare, societatea intra intr-o noua faza a existentei sale, in care urmeaza sa se procedeze la lichidarea bunurilor sale, adica la transformarea lor in bani, plata creditorilor si repartizarea restului intre asociati. Perioada ce urmeaza dizolvarii este asemanatoare cu perioada constitutiva: societatea se bucura de o personalitate juridica restransa, limitata, de aceasta data, la operatiunile lichidarii.

In procesul de incetare a personalitatii juridice a unei societati comerciale, dizolvarea si lichidarea reprezinta, in conditii obisnuite, cele doua faze obligatorii, in principiu separate de momentul desemnarii lichidatorilor.

In cazul fuziunii si divizarii societatilor comerciale reglementate prin Legea nr. 31/1990 se impun cateva precizari, art. 233 alin. (1) din Legea nr. 31/1990 prevede: “fuziunea se face prin absorbirea unei societati de catre o alta societate sau prin contopirea a doua sau mai multe societati pentru a alcatui o societate noua”

Fuziunea este operatiunea prin care se realizeaza o concentrare a societatilor comerciale; doua sau mai multe societati comerciale se reunesc pentru a forma o singura societate. Ea are doua forme: fuziunea prin absorbtie si fuziunea prin contopire.

Cauzele generale de dizolvare cu cea mai mare aplicabilitate in cazul societatilor comerciale, sunt:

  • expirarea duratei pentru care a fost infiintata societatea, in cazul in care o anumita durata a fost stabilita
  • imposibilitatea indeplinirii obiectului de activitate
  • falimentul
  • reducerea capitalului social sub minimul legal
  • reducerea (pentru o perioada de cel putin 9 luni) numarului minim de actionari prevazut de legea aplicabila
  • dizolvarea prin hotararea adunarii generale

Acest din urma caz este cazul cel mai frecvent si mai normal de dizolvare a societatilor comerciale. Societatea s-a nascut prin vointa asociatilor si tot acestia pot hotari dizolvarea ei.

 

Nota: Pentru a demara un demers juridic in domeniul Dizolvare societate. Dizolvare firma , ne puteti contacta la: Cabinet  Avocatura Lexplus. Telefon (+ 4)0745.095.893Formular online sau Email  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *