Despagubiri  la divort. Prestatie compensatorie. Pensie intretinere

Sotul nevinovat, care sufera prejudiciu prin desfacerea casatoriei, are dreptul de a  solicita sotului vinovat sa il despagubeasca.

Instanta de tutela este competenta de a solutiona cererea prin hotararea de divort.

Despagubirile pot fi cerute distinct de dreptul la prestatia compensatorie.

Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei sau daca incapacitatea apare in decurs de un an de la desfacerea casatoriei, insa doar daca incapacitatea este cauzata de o imprejurare in  legatura cu casatoria.

Daca casatoria a durat cel putin 20 de ani, iar divortul se pronunta din culpa exclusiva a sotului parat, sotul reclamant poate beneficia de o prestatie care sa compenseze, atat cat este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divortul l-ar determina in conditiile de viata ale celui care o solicita. Sotul care solicita prestatia compensatorie nu poate cere de la fostul sau sot si pensie de intretinere.

Prestatia compensatorie nu se poate solicita decat odata cu desfacerea casatoriei.

Daca veniturile sotului obligat la plata se diminueaza in timp, se poate solicita reducerea prestatiei compensatorii sau modificarea modalitatilor de plata.

Pentru cererea formulata in instanta pentru acordarea despagubirilor sau pentru stabilirea prestatiei compesatorii se plateste o taxa judiciara de timbru in suma de 50 Lei.

Nota: Pentru a demara un demers juridic in domeniul Despagubiri in caz de divort, ne puteti contacta la: Cabinet  Avocatura Lexplus. Telefon (+ 4)0745.095.893Formular online sau Email  

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *